Tuesday, July 23, 2013

Kira Waktu Subur


Assalammualaikum semua..

Apa kbr? Harap semua sihat…
Hari ni Ana nk ajar tentang KIRA WAKTU SUBUR…

Siapa yg sudah berkahwin tahu atau tidak mengira waktu subur anda?
Sebab kalau tak tahu memang susah sikit utk dapatkan anak bagi org yg tiada masa utk bersama suami.

Amat penting utk semua wanita mencatatkan tarikh period mereka…hari pertama hingga hari bersih setiap bulan. Even kalau kita nak kira jangka kelahiran anak kita pun doctor nak tahu tarikh hari pertama kita period.

Period cycle yg normal biasa nya 28-30hari…tapi bagi org yg cycle period yg xnormal adalah dlm 35 – 60 hari…sebab itu kita perlu tahu cycle period kita sama ada normal atau sebaliknya. Lebih2 lagi pd mereka yg ingin kn anak/zuriat.

Waktu subur bagi mereka yg cycle period normal adalah hari yg ke 11-13-15 (28hari) atau 13-15-17 (30hari cycle).

Kepada mereka yg ingin kan anak, mereka perlu bersama pada hari ke 13-15-17 berturut-turut. Dan bagi mereka yg merancang keluarga, hari ini perlu dielakkan untuk bersama.

Hari 1 adalah hari pertama period dan kiraan adalah sehingga ke hari pertama period berikutnya.

Contoh ;-

Hari pertama period 7 July 2013…
Hari ke 13-15-17 adalah pada 19, 21 & 23 July 2013 (bersama).

Hari ke 30 dijangka period anda datang pada 5 Aug 2013.

Sekiranya period cycle anda normal 30hari setiap bulan dan jika pada 5 Aug 2013 period tidak datang. Anda boleh cuba lakukan ujian UPT pada hari ke 35 iaitu 10 Aug 2013. Jika 1line (-ve result) anda boleh tunggu sehingga hari ke 40 atau 45. Jika period tidak dtg jugak, dinasihatkan untuk berjumpa doctor.

Dan sekiranya ujian UPT anda +ve, kemungkinan anda hamil TAHNIAH ;-)
So boleh jumpa doctor pada hari ke 40 utk confirmkan kehamilan…biasa nya…anda mungkin sudah 4-5minggu kehamilan.

BOLEH TRY TENGOK KAT THIS 2 WEBSITE...



Nak personally share masalah & tnye Ana boleh wassap +6010 268 3889 / pm kt fb Nfarhana Ramli
Post a Comment