Thursday, August 15, 2013

TRUE STORY : Period & Mengandung

Assalam semua....apa kbr? lama tak beborak kan..Hari ni free so nak borak pasal pengalaman Ana disahkan mengandung...yeahhhh I'M PREGNANT....

Ana da berkahwin pd 9th March 2012...so kira tahun ni baru 1st anniversary la kan...
Memang semua org yg berkahwin pasti inginkan anak, tp rezeki itu dtg nye dari ALLAH...sape kita utk menyoal kuasa DIA...DIA lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita kan..


Selama setahun sedih everymonth period lak tak teratur sejak berkahwin cycle period Ana pjg...kdg nk tunggu period datang kadang2 hampir 2bulan baru datang. Risau kan kita perempuan...mesti fikir bukan2 da nape la aku ni kan...normal ke tak...suami mesti la ckp takpe tak kisah...sabar syg...hihi...

Nasihat : jgn la korg fikir byk...pegi la jumpa doktor tanya n check nape kita punya period cycle tak okay..tak perlu segan, lg byk fikir lg susah kan hati kita...sbb Ana pun jumpa doktor biasa je...just ckp period lambat so dia kasi Ana try EPO (Evening primerose oil) sejenis supplement utk hormon perempuan.

Masa tempoh setahun tu...awal 6months okay je...honeymoon time..hehe...tak fikir sangat...tp masuk je 2nd half year... mula da fikir nak baby sebelum umur 30thn. At least nak 2baby sblm 30thn...haha...impian tu...Ana punya cycle period 35 hari...kdg 45 hari...pernah 56hari..jugak pernah 2x 30hari so masa tu ingat da okay tp sebenarnya tak okay jgk...

Masa 56hari tu siap UPT bape kali asyik -ve je...siap pegi scan, doktor ckp mcm ada baby mcm xde pape so tunggu lepas 60hari...tp mesti sebelum 60hari period pun dtg...sedih kan...betapa stress nya kita kaum wanita bila kita asyik fikir tentang period kita..

Sejarah cycle period Ana sebelum tahu pregnant ;-)

18 Oct 2012
.......52 hari.....
8 Dec 2012
.......45 hari.....
21 Jan 2013
.......51 hari.....
12 Mac 2013
tak period da...heehehe...due baby 17 Dec 2013 INSHA-ALLAH ;-)

Bila period tak teratur...mesti la susah nk tau bila WAKTU SUBUR kita kan...kalau tau waktu subur senang nk buat baby..hehe ;-)

Lama kan nak tunggu period Ana dtg...jumpa doktor pun dia ckp awk baru 1thn kwin so lepas 2thn baru check...tp ble scan dia ckp xde pape..cyct xde...fibriod ke...rahim ok...so kt mane mslh kita???
kita pun redha dan berdoa...jgn stress...bertenang...sibuk kn diri dgn hal2 yg lain (mcm Ana Feb13 mula buat biz so stress nk anak da hilang)

So nasihat Ana jgn la stress ye...wlupun cycle period kita tak okay belum tentu kita ni bermasalah...so kita kena cepat cari solution utk masalah kita ye...ingat ALLAH itu ADA utk KITA...

So next post Ana akan share apa Ana usaha utk dptkn baby...to get pregnant la...hehe...kita kena la usaha...ALLAH akan bantu mereka yg berusaha...selain doa & tawakal...usaha amat penting...INGAT TAU ;-)

Sedikit info antara yg Ana usaha utk stabilkan period & utk mengandung :-
1. Doa, jaga solat, dalami ilmu agama ;-)
2. EPO - evening primrose oil (supplement utk hormon)
3. PB - premium beautiful corset
4. Maharani - herbal utk dalaman wanita
5. JGN STRESS...be happy...

SHARING IS CARING...SHARING IS GIVING...

STORY ni bukan utk anda sebarkan AIB org tapi sekadar berkongsi pengalaman supaya Ana dapat membantu pasangan muda (muda la sgt...haha) yg baru berkahwin mcm Ana...tanpa ilmu apa la yg kita tahu kan...so sape ada masalah nk share story dgn Ana jgn malu jgn segan boleh contact Ana...+6010 268 3889


Post a Comment