Wednesday, October 2, 2013

Tahniah Double Line : Pregnant & Tanda Awal Kehamilan

Assalam readers semua...apa kbr? semoga semua sihat ye...

Ana nk share masa Ana dpt berita gembira DOUBLE LINE...hehe...masa tu test pagi2...test pulak guna upt lama da simpan so tak tau la elok ke tak lagi...rasa elok kot...niat nak test sbb nak inject & mkn ubat tahan period utk pegi umrah...tp sbb kan period lewat so utk keselamatan kita test je dulu...test2 DOUBLE LINE u...ha apa nak kata rasa macam mimpi...so tnye suami dia cakap nanti check lagi takut test tu expired...ha...hahahah...apa2 je la...so sbb kan excited Ana buat upt test 4X HARI TU...ambik kau...pg...tghri...ptg...mlm...dan confirm DOUBLE LINE...ALHAMDULLILAH SYUKUR...

So mesti la ada tanda2 awal kita pelik dgn body kita kan...ini sedikit tanda2 awal kehamilan yg boleh kita jadi kan guideline...tapi setiap org lain pengalaman nya ye...so sgt salahkan info ni pulak...hehe...
Macam Ana sendiri pengalaman nya...senggugut tp tak period, berhari2 sakit...mcm sakit kat rahim la...pastu breast ya ALLAH tak payah kata la sakit sangat2 sampai rasa eh aku ni BREAST CANCER ke...eish ngeri lak kn...memang breast membesar...puting pun lain tau...

Tanda2 awal KEHAMILAN...
1. Putus haid...period tak datang..
2. Rasa loya & muntah2, terutama pada waktu pagi..
3. Merasa letih & badan juga terasa tidak sedap, lain daripada biasa..
4. Breast terasa sengal2 atau bengkak..
5. Pembuangan air kecil menjadi kerap..
6. Perasaan runsing dan tidak menentu..
7. Mulut terasa payau atau tidak enak..
8. Hilang minat terhadap makanan & minuman kegemaran..
9. Tidak tahan atau alah pekada sesetengah bau yg lazimnya tidak menimbulkan masalah..
10. Lebih kerap ke tandas daripada biasa & sukar untuk membuang air besar..

KALAU ANDA ADA TANDA2 MCM NI CEPAT2 BUAT TEST...TP KALAU -VE RESULT JGN SEDIH BOLEH CUBA LG...YG PENTING JGN STRESS OKAY SYG SEMUA ;-)

SEBAB YAKIN LA DGN REZEKI ALLAH ITU PASTI MILIK SEMUA ;-)
Post a Comment