Thursday, July 24, 2014

Pengalaman Kali Pertama Bersalin : BABY ZAHIN

Assalammualaikum...

Lama tak share story kt blog ni...bersawang dah hehe...
Sebelum ni Ana suka share pengalaman excited Ana masa disahkan hamil dan rini Ana nak share pengalaman kali pertama bersalin...huhu...gerun kan kalau kali pertama...Ana masa nak dekat2 bersalin tu more takut pada kesakitan jahit dan gunting tp bila da sakit tu yg paling sakit adalah constraction pain...SANGAT SAKIT huhu...sebab Ana keluar darah dulu bukan air ketuban..so memang sakit..org kata kembar darah gtu..

Alhamdullilah dalam ketakutan dan kesakitan tu pun lahir jugak buah hati mummy ni Muhammad Zahin Bin Zulhilmi...now da 7bulan da dia...syukur yaAllah kegembiraan yg tak dapat digambarkan...Serba sedikit details kelahiran Baby Zahin...
Tarikh Lahir : 14 December 2013
Tempat Lahir : Hospital Sultan Hj. Ahmad Shah Temerloh, Pahang
Proses : Normal (vakum)
Berat : 2.53kg


Kelahiran pada minggu ke 39-weeks masa tu memamg dah tak sabar huhu..Mula rasa sakit hari Jumaat kul8.30pagi da ada keluar tanda darah cikit mcm mula2 nk period tu...inform ayah tp ayah kata ptg baru pegi hospital. Suami masa tu kerja masih kt KL so memang ayah yg uruskan...Masa tu sakit pun tak kerap dan tak kuat...lepas Solat Asar kul6ptg ayah pun hantar ke hospital..nak cek laluan la tu kan..sakit masa tu da 30minit sekali kekerapan nya..constraction tu rasa mcm sengugut yg kuat.. so pada Ana memang sakit sengugut tu huhu..

Bila kt hospital doktor cek baru 1cm hahaha...mcm awal lagi kata nya..tp sebab kan ada masalah kencing manis so doktor suruh warded. Alhamdullilah mertua pun sentiasa ada menemani sepanjang tempoh tu. Kul12mlm suami pun singgah melawat di wad, lepas tu kita suruh dia balik utk rehat sbb takut esok nye penat kalau tiba bersalinkan...Start kul12 tu sakit da sangat kerap, dan sangat sakit... sepanjang tempoh tu rasa memang nk nagis sbb sangat sakit...kul2pg cek laluan baru 2cm..alahai baru 2cm ke... kita da la sakit...mintak ubat pun nurse ckp takde ubat. suh tahan je....Ana pun redha dan baca la zikir taubat sepanjang tu..

Sebab takut kena selup byk kali..Ana tahan sakit sampai kul5pg...terus panggil nurse serah diri nak cek laluan...alhamdullilah nurse ckp 5cm terus dia suh salin baju and call suami ready ke labour room...kul6pg da dlm labour room, tunggu suami datang dan proses persiapan sgt lama..sakit pun makin kerap...kul9 da nak push2 lama jugak la sbb tak reti push hahah...habis semua ilmu belajar masa antenatal class da terbang ke mana..yg Ana tau jgn angkat punggung dan sakittttt hahaha...

Heartbeat baby normal tp sbb da lama takde tenaga doktor suggest vakum..sebelum bersalin memang Ana da kaji pilihan yg ada kalau dalam keadaan kecemasan ni...so bila doktor letak je vakum dengan cepat dan semangat terus teran keluar la Baby Zahin tepat 9.35AM...sebab risau kan Zahin memang terus push habiss settle Zahin pun keluar...hahaha...masa tu doktor tnye baby apa so kita pun officially tau is a boy huhu ;-)

Dan sepanjang proses memang sedar dan rasa nurse gunting part tuttt..cuma tak sakit yg gunting sbb kita lebih rasa constraction tu...lepas tu bab jahit punya la lama gamak nye besor gunting kita pun bukan tahu tapi jahit tak sakit sebab bius kot...cuma lapisan jahitan yg luar paling last tu terasa.. kesakitan tu semua da tak rasa la sbb sakit contraction tu lebih kuat dan natural tak boleh buat pape huhu...

Siap2 semua alhamdullilah kami berdua keluar labour room bersama ke wad..happy tak terkata sebab kalau baby dan ibu berpisah tu tanda baby ada sedikit masalah..dan alhamdullilah kami berdua sama2 ditolak ke wad..Sabtu 14/12/13 Baby Zahin lahir dan Ahad kami discharges terus balik rumah..memang dipermudahkan termasuk BREASTFEEDING kali pertama Ana nak share utk next post ye...tu pun pengalaman yg mencabar..


Kenapa pilih bersalin dikampung..sebab kami nak anak kami jadi ANAK PAHANG hehe.. dan hanya memilih hospital biasa bukan swasta sebab murah dan selamat utk baby pertama..itu pandangan Ana sbb Ana tak nak operate dan nak berusaha secara normal... dan kos pun kena fikir..kos lepas lahir lebih banyak belanja nya so kami kurangkan kos bersalin...kan sakit nya tetap sama walau dimana pun proses bersalin tu...Alhamdullilah kos bersalin Ana RM93 je ;-)

Now memang teringin pulak nak 2nd baby hahaha sbb baby yang baru lahir sangatttt la chomel..Zahin sekarrang 7bulan rasa proses yang sangat cepat...rindu nak pegang baby new born hehe tp sabar..kita tunggu Baby Zahin jadi abang...untung2 dia boleh tolong mummy masa berpantangkan hahaha... amin...next project baby girl huhu...

ok kita sambung borak next time ye.. terima kasih sebab sudi membaca.. good luck utk ibu2 yg kali pertama...

Farhana
010-268 3889

Mummy Love u Baby Zahin
TQ Allah ;-)





Post a Comment